Šta čitamo tokom ramazana?

Šta čitamo tokom ramazana i da li se i u kojoj meri menjaju čitalačke navike Novopazaraca, proveravali smo na Odeljenju za odrasle u Narodnoj biblioteci ‘’Dositej Obradović’’. To je jedna od ustanova koje u Novom Pazaru tokom ramazana menjaju radno vreme, u skladu sa promenama navika većine čitalaca.

Novo, ramazansko radno vreme je od pola 8 ujutru do 17 i 30, a najveća posećenost na Odeljenju za odrasle beleži se u popodnevnim satima. Takođe, ovo je mesec kada se najčešće iznajmljuju knjige sa religioznom, islamskom tematikom.

”Radno vreme prilagođeno je običajima i društvenim ritmovima koji vladaju tokom ovog meseca. Što se tiče posećenosti biblioeke, ona je nešto manja u jutarnjim časovima i kod naših korisnika vlada veće interesovanje za verskom tematikom. S obzirom da je ramazan mesec mira i praštanja, taj duh se oseća i kod mnogih naših čitalaca, pa se važnost više pridaje čistoti misli i duha”, izjavila je za RTVNP bibliotekarka Mersiha Kardović.

Napomenula je da tokom ovog meseca ne opada uvek izraženo interesovanje za beletristikom, te istakla da bilioteku generalno najviše posećuju srednjoškolci i studenti. Srednjoškolci se uglavnom oporedeljuju za lektirnu građu, dok je studentima u fokusu stručna literatura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *