Dejan Aleksić dobitnik književne nagrade „Ismet Rebronja“

Na konkurs za regionalnu pjesničku nagradu „Ismet Rebronja“ koji organizuje narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara, pristiglo je 58 zbirki pjesama iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Žiri u sastavu: Petar V. Arbutina (predsjednik žirija), Nadija Rebronja (član) i Enver Muratović (član) odlučio je jednoglasno da je najbolja zbirka pristigla na konkurs i samim tim dobitnik nagrade „Ismet Rebronja“ za 2024. godinu zbirka Dejana Aleksića – Odavde se vidi, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.
Dejan Aleksić rođen je u Kraljevu 1972. godine. Pjesnik, dramski pisac, romanopisac i stvaralac književnih djela za djecu, Aleksić je diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
Objavio je jedanaest pjesničkih zbirki, knjigu drama, jedan roman i preko dvadeset knjiga za djecu. Dobitnik je brojnih značajnih književnih nagrada za poeziju: „Vasko Popa”, „Meša Selimović”, Zmajeva nagrada Matice srpske, „Branko Miljković”, Nagrada SANU iz Fonda „Branko Ćopić”, „Miroslav Antić”, „Risto Ratković”, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada.
Poezija mu je prevođena na desetak evropskih jezika, a posebne knjige pjesama i publikacije objavljene su na španskom, poljskom, francuskom, njemačkom, turskom, slovenačkom, makedonskom i litvanskom. Za roman Petlja dodeljene su mu nagrade „Miloš Crnjanski” i „Vladan Desnica”. Za dramu Vina i pingvina 2010. godine dodijeljena mu je Pekićeva stipendija.
Po ocjeni žirija „ova se zbirka pjesama izdvojila u veoma jakoj konkurenciji poetskom inovativnošću i specifičnim odnosnom prema jeziku, kao osnovnom poetskom medijumu, i sveukupnom poetskom nasleđu ali i intrigantnom otvorenošću pjesničkog iskustva prema savremenom čitaocu.“
Kvalitativna sveukupnost zbirki pristiglih na ovogodišnji konkurs samo još jednom potvrđuje večnu vitalnost književnog djela Ismeta Rebronje koje već godinama zrači jedinstvenom poetskom i književnom inspirativnošću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *