Osam soba naše slobode (Sonja Ćirić)

Ograničenja otvaraju vrata novim mogućnostima.
Zvali su ga „dečji virus“ zato što je više napadao decu nego odrasle. Ljudi su počeli da beže jedni od drugih, ali nije vredelo. Virus je prodirao svuda, kao voda. Da bi se zaustavio i da bi se što manje dece inficiralo, doneta je odluka da se sva zdrava deca izoluju, i to je objavljeno u podnevnim vestima na svim televizijskim kanalima.
Nas su sklonili u Vešernicu.

Zbog pojave nepoznatog virusa osam dečaka i devojčica mora da bude izolovano osam dana na vrhu zgrade u kojoj žive. Oni su najpre uplašeni, besni i nemoćni, ali s vremenom otkrivaju svoje talente i sklonosti, da bi na kraju shvatili šta znače samostalnost i odgovornost za donete odluke.
Uzbudljiva i psihološki precizna priča o izazovima sazrevanja u ograničenim uslovima, Osam soba naše slobode Sonje Ćirić svedoči o pripovedačkoj zrelosti i vanrednom umeću da se pokaže kako u nepovoljnim uslovima život pronalazi zadivljujuća rešenja.

Sonja Ćirić je diplomirala na grupi za Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ceo život je novinar, a sada urednik u nedeljniku Vreme. Objavila je romane: Prilagođavanje je bele bojeJedva čekam sutraNaša sjajna igraRoman u mojoj glaviNeću da mislim na Prag i Glasovi Žute sveske. Prvi i najnoviji roman su za odrasle čitaoce, a ostali za tinejdžere.
Za roman Neću da mislim na Prag dobila je Nagradu Sajma knjiga u Beogradu 2019. godine za najbolju knjigu za decu, Nagradu „Politikinog Zabavnika“, Nagradu grada Niša „Mali cvet“ i nagradu Zmajevih dečjih igara „Zmajev štap“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *