Izložba o našem zavičajnom piscu Ramizu Crnišaninu

Po zanimanju pravnik, godinama unazad bio je društveno politički aktivan, borio se za razvijanje kulture dijaloga, jačanje demokratskih odnosa za savremeno civilno društvo, ravnopravnost i jednakost građana bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili drugu pripadnost, zaštitu ljudskih prava i sloboda, za razvijanje građanske svesti i odgovornosti svih činilaca u društvu.

Bio je predsednik Skupštine opštine Novi Pazar, poslanik Republičke i Savezne skupštine i advokat.

Bavio se naučnim i publicističkim radom, učestvovao je na brojnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, objavio veliki broj stručnih i drugih radova, a autor je i nekoliko knjiga o starom Novom Pazaru, običajima i kulturi svog naroda.

Crnišanin rođenje 22. aprila 1925. godine u Novom Pazaru. Osnovnu školu I gimnaziju završio u Novom Pazaru, a Pravni fakultet I magistraturu u Beogradu.

Iako je dugo bio aktivan u nevladinom sektoru, na njegov veoma plodan rad jedino je danas podsetila Akademska inicijativa “Forum 10”.
„Crnišanin je bio omladinski rukovodilac u srezu i opštini Novi Pazar, a zatim predsednik opštine i sekretar Opštinskog komiteta SKS u Novom Pazaru, poslanik Republičke i Savezne skupštine, zamenik Saveznog javnog pravobranilaštva u Beogradu i advokat od 1993 do 2002. godine. Neprestano je bio aktivan u javnom i političkom životu. Pisao je za „Borbu“ iz Novog Pazara, bio je glavni i odgovorni urednik lokalnog lista „Bratstvo“. Objavio je više desetina članaka u stručnim listovima i časopisima i učestvovao na brojnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Pisao je o Sandžaku, njegovom statusu, neophodnoj autonomiji i jasno i dosledno zastupao svoje političke stavove do kraja. Njegovi radovi bili su posvećeni demokratiji, ljudskim pravima, pravima Bošnjaka, pravdi i istini. Bio je jedan od najvećih sandžačkih intelektualaca i priznatih advokata u zemlji“, podsetili su iz „Foruma 10“.

Ramiz Crnišanin objavio je knjige: Tijesna čaršija, Priče iz tijesne čaršije, Rasprave, Ličnosti i događanja, SandžakizmeđuSrbijeiCrne Gore, Čaršijske priče i andegdote, Kazivanje hadži Jonuza Hamzagića, Sjećanje Jakupa Rahića i Slučaj Hafize Demirović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *