Narodna biblioteka "Dositej Obradovic"

Preporuka za dečju knjigu

Pesme čika Jove Zmaja pravo su blago naše književnosti koje se prenosi sa generacije na generaciju i ostaje neizostavni deo detinjstva svakog čoveka s ovih prostora. Izbor najlepših pesama za decu i koje nas očaravaju svojom neposrednošću, toplinom i jednostavnošću i vraćaju nas u magične i bezbrižne trenutke.

Izvor: http://en.childrenslibrary.org/

Preporučuje Meleka Župić


Romantičarsko-istorijski roman Janka Veselinovića, Hajduk Stanko, i danas je kod nas jedna od najobjavljivanijih i najčitanijih proznih knjiga. Veselinović je dao romantičarsku sliku borbe za oslobođenje od Turaka. Zbog prijemčivog evokativnog tona u kome je oživljena daleka junačka prošlost, razvijene fabule i dinamične radnje taj roman doživeo je vremenom veliku naklonost publike. Postao je nezaobilazna mladalačka lektira i prava narodna knjiga. Slika-spomenik svoga doba.

Preporučuje Fatima Škrijelj


Pripremite punu veškorpu krofni, lepo se smestite i uronite u jednom od najsmešnijih dela srpske književnosti. Roman Stevana Sremca Pop Ćira i pop Spira, na neponovljiv način prikazali su vojvođansko selo i svoje običaje. Dva popa, dve opasne popadije, dve popovske ćerke, neke zetovi i jedan zub nasmejaće vas do suza. Ah, da ne zaboravimo nahtmuziku, rešeto, klajderštok, šnuftiklu … Zbunjujuće reči? Nikako! Potražite ih u rečniku stranih reči i izražite na kraju knjige, koji će vam približiti jezik prošlih vremena. Ne bi nas čudilo da, kad završite čitanje, nestanu sve krofne iz korpe!

Preporučuje Meleka Župić


Dragi drugari danas je sa nama mali Miško, on se boji svega, komaraca, bubamara čak i svoje mračne sobe.
Da li će Miško savladati strah saznaćete ukoliko pročitate Miška Pljašljivka.

Preporučuje Fatima Škrijelj


Dragi predškolci, ova knjiga je namenjena vašem uzrastu. U ovoj knjizi ćete naći priče pesme nekih od najboljih domaćih i stranih autora za decu kao što su Dobrica Erić, Dragan Lukić, Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dragomir Đorđević, Momčilo Tešić, Odri Kom, Đin Ju Sun, Perl Bak i mnogi drugi. Priče i pesme u ovoj knjizi otkriće vam mnoge tajne, zavolećete knjigu i naučićete mnogo toga što do sada niste znali.
Dok čitate ovu knjigu uživaćete u svakom od njenih tematskih krugova, kao što su: Ovo sam ja, Moje igračke, Drugarstvo, Moja porodica, Moja kuća, Jesen, Voće, Povrće, Domaće životinje, Divlje životinje, Moj rođendan i drugi običaji, Voda, Zima, Gde stanuju životinje, Nova godina, Toplo i hladno.

Preporučuje Fatima Škrijelj


Zbirka priča posvećenih našem detinjstvu koje se odvijalo u kuhinjama naših baka. Priče nas upoznaju sa stvarima neobičnih naziva i vraćaju nas u čudesni svet starih kuhinjskih aparata i pomagala.

Preporučuje Nusreta Latović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *