Preporuka za dečju knjigu

POKLIČ LEDENKRAJA – STJUART HIL
I DEO: PRINCEZA I VUKODLAK

Sama knjiga, zapravo, predstavlja bajku o devojčici koja na svojim plećima mora da podnese sudbinu čitavog naroda. “Poklič Ledenkraja” je tako priča o sazrevanju, hrabrosti i mudrosti koja će probuditi maštu svakog deteta. Autoru ovog dela kritika odaje priznanje za talenat kojim zaokuplja čitaočevu maštu što je za svako divljenje, kao i umešno preplitanje sagi, običaja i predanja drevnih evropskih naroda – od carskog Rima, preko priča nordijskih plemena pa do onih koja potiču iz Grčke.. Hilovo pripovedanje je sveže i blistavo kao snežni kraj koji on tako dvno prkazuje.

 


2. HERMAN – LAŠ SOBI KRISTENSEN

Ovo je predivna i osećajna priča, domišljata i strašna, tako savršeno uravnotežena da postaje zaista izizetan doživljaj. Kristensen nas obasipa svežim idejama i liričnom prozom, pružajući nam nov uvid u norvešku kulturu. Pratimo odrastanje glavnog junaka Hermana , njegove probleme u školi, nerazumevanje roditelja ali kada ostane bez dragog bića, svog dede, počinje da shvata da na ovom svetu postoje veći gubici od problema u školi i počinje polako da odrasta…

 


3. KAKO SAM PUTOVAO KROZ VREME SA HRČKOM – ROS VELFORD

Na svoj dvanaesti rođendan Al dobija pismo od svog pokojnog oca. Ono ga vodi do podruma stare kuće gde pronalazi vremensku mašinu (prastari kompjuter i limenu kadu). Pismo takođe sadrži misiju: povratak u 1984. godinu i sprečavanje nesreće koja će izazvati tatinu smrt. Al će ubrzo shvatiti da za putovanje kroz vreme postoje određena pravila i da ono zahteva maštovitost i hrabrost, ali i laganje mame, krađu mopeda i… da, čuvanje kućnog ljubimca hrčka od opasnosti.

Prvi roman Rosa Velforda savršen je recept za uživanje u knjizi: glavni sastojci su uzbudljiva avantura začinjena humorom, nezaboravnim junacima, savršenim pripovedanjem, i prstohvat lekcija iz nauke i važnih životnih pouka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *