“Pjerova konzerva” – novi roman Elijasa Rebronje

Sinoć je u Bijelom Polju održana premijerna promocija novog romana Elijasa Rebronje Pjerova konzerva. O knjizi su govorili prof. dr Redžep Škrijelj, urednik izdanja Sead Husić i autor, dok je moderator bio Edin Smailović, a odlomke iz romana čitala je Madalena Smolović.

”Počastvovani smo što se prva promocija ove knjige održava u organizaciji Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije, baš u Bijelom Polju, odakle i potiče Elijas Rebronja, sin našeg uglednog pisca Ismeta Rebronje”, istakao je direktor ove ustanove Kemal Musić.

On je autoru uputio čestitke jer je, kako je rekao, napravio sliku sadašnjeg književnog društva kroz jednu od neobičnijih i zanimljivijih knjiga na prostorima Srbije i Crne Gore u posljednjem periodu.

Moderator promocije Edin Smailović je u uvodnom izlaganju istakao da je Rebronjina knjiga posebno važna jer govori o umjetnosti suprostavljanja palanci.

Univerzitetski profesor dr Redžep Škrijelj je primjetio da neobična knjiga koju je napisao sin jednog književnika opovrgava priču da je teško rasti u sjeni velikog drveta, velikog pisca koji je zastupljen u lektiri u više država u regionu.

Prema njegovim riječima roman Pjerova konzerva je nastao kao kritika savremenog društva zasnovana na postulatima italijanskog umjetnika Pjera Manconija, koji je kao predstavnik neodadaizma i novo-realističke umjetnosti u želji da pokaže javnosti kako sve može biti proizvod i umjetnost u tom maniru napravio preokret.

”Priča ima dva narativa, na jednoj strani je dekonstrukcija pisanja, a na drugoj priča o nastanku Novog Pazara, ali u suštini govori kako treba izbjegavati nekvalitet i ući u vode kvalitetnog pisanja”, napominje Škrijelj.

Prema riječima književnika iz Tuzle Seada Husića, koji je urednik romana, knjiga Pjerova konzerva je bitna je iz više uglova.

”Prije svega govori o književnosti, a danas obično govorimo o autorima i njihovoj pozicji i tu poziciju roman dekonstruiše. Takođe je bitan što na direktan način pokazuje kako ono što se treba podrazumijevati u književnom svijetu nije književno, a to je vrednovanje teksta, to jest dekonstrukcija drugarskog vrednovanja. Bitan je i jer hrabro i direkto progovara o savremenim pojavama, a to danas nije lako” zaključuje urednik romana.
Husić ističe da je ovaj roman brutalno iskren te da staje na branu da kaže da sve što se podmeće za književnost nije književnost.

Elijas Rebronja, autor romana, profesor književnosti i direktor Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” iz Novog Pazara, je izražavajući zadovoljstvo promocijom u Bijelom Polju, istakao da mu je posebno drago što je to u rodnom kraju njegovih predaka od kojih je, kako je rekao, povukao sklonost ka umjetnosti.

”Smatram da gen nosim iz ovih krajeva i smatram sebe Bihorcem. Vjerovatno je tu crtu imao i moj otac i moj djed Iljaz, koji je znao pjevati uz gusle, a mislim da nas je tim genom zarazio Kasum Rebronja, učitelj Avda Međedovića, koji je prvi krenuo da proučava riječi”, pojasnio je Rebronja.

Autor je posebno istakao kako je veoma neobično kada nekoga pitaju šta si naslikao ili šta si napisao.

”To je teško odgonetnuti. Kad izađe iz čovjeka to više ne pripada piscu već čitaocima i oni su ti koji daju sud”, zaključio je Rebronja na promociji u Bijelom Polju.

Redakcija Radija Bijelo Polje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *