Promocija knjige “100 legendi i priča iz starog Pazara” autora Elijasa Rebronje

„Pratio sam legende i priče od perioda nastanka ljudi na prostoru Pazara i prvog kamena ili izraza ‘kamen ti u ustima’, pa sve do momenta pred početak Drugog svjetskog rata i želje Pazaraca da se vrati vrijeme kada su mačke išle s krova na krov."

Narodna biblioteka “Dositej Obradović”, objavila je monografiju “100 legendi i priča iz starog Pazara” autora Elijasa Rebronje. Ova knjiga predstavlja jedinstveno putovanje kroz vrijeme, preplićući legende, priče i historijske događaje koji su oblikovali ovaj prostor, javlja Rtv Novi Pazar.

Kroz svoju monografiju, Rebronja je uspio da otkrije i oživi zbivanja koja su godinama bila zaboravljena. Ove priče obuhvataju legende starosjedilaca ovog kraja, kao i one koje su donijeli i ostavili Kelti, Iliri, Vlasi, Slovenci, Rumuni, Bugari, Srbi, Turci i Bošnjaci.

Priče iz knjige oživljavaju sjećanja starih Pazaraca, a legende polazeći od historijskih ličnosti i događaja rasvjetljavaju ono što je još uvijek živo i prisutno u govoru, ali nerazumljivo mlađim naraštajima.

Monografija predstavlja jedinstvenu priliku čitateljima da dožive Pazar u njegovom nekadašnjem sjaju -prije nego što je postao ,,novi,, .

„Knjiga je proizašla iz želje da se sačuva prošlost od zaborava i da se podstaknu mladi istraživači i naučni radnici da proučavaju govor, priče i legende ovog područja, koje je bogato kao rijetko koje drugo i gdje svaki kamen govori o prošlosti."

Galerija slika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *