Melida Travančić dobitnica književne nagrade “Ismet Rebronja”

Pjesnikinja iz Bosne i Hercegovine Melida Travančić dobinica je književne nagrade “Ismet Rebronja” za zbirku pjesama “Veo nad rijekom C” , koju ove godine po prvi put dodjeljuje Narodna bilioteka “Dositej Obradović” iz Novog Pazara.

Na konkurs Narodne biblioteke “Dositej Obradović” pristiglo je ukupno 69 zbirki pjesama objavljenih tokom 2022. godine autora koji su se prijavili iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH za književnu nagradu “Ismet Rebronja”.

Žiri u sastavu Petar Arbutina, predsjednik (Srbija), Sead Husić, član (BiH) i Kemal Musić, član (Crna Gora), jednoglasno je odlučio da je zbirka pjesama Melide Travančić zaslužila da bude proglašena za najbolju na konkursu koji novopazarska biblioteka prvi put organizuje u znak sjećanja na istaknutog književnika Ismeta Rebronju i njegovo stvaralaštvo.

Melida Travančić (1985) doktorica je humanističkih nauka iz područja književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje i književnu kritiku.

Dobitnica je nagrade “Mak Dizdar“ za neobjavljenu knjigu pjesama na manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu. Njena prva knjiga pjesama “Ritual” objavljena je 2008. godine i dobila je nagradu “Anka Topić“ kao najbolja knjiga bh. pjesnikinja za period 2002-2008. godine. Drugo izdanje ove knjige objavljeno je 2009. godine.

“Svilene plahte”, njena druga pjesnička knjiga, objavljena je 2009. godine, a iste godine bila je u najužem izboru nagrade “Risto Ratković” za najbolju pjesničku knjigu autora sa prostora Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

“Sjenka u sjenci”, njena treća knjiga poezije objavljena je 2019. i za nju je dobila nagradu Federalne fondacije za izdavaštvo.

Njene pjesme uvrštene su u panoramu modernog bosanskohercegovačkog pjesništva Do potonje ure, koja je objavljena u Bijelom Polju 2010. Poeziju je objavljivala u književnim časopisima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i poezija joj je prevedena na nekoliko jezika.

Pored poezije piše i kratke priče. Njene priče su 2017. i 2018. ušle u zbornik najboljih kratkih priča koje objavljuje izdavačka kuća Alma iz Beograda. Njena prva knjiga kratkih priča Smrt u ogledalu objavljena je 2019.

Priredila je dvije knjige Tešanj, grade: Usmena književnost u Tešnju, Tešanj u usmenoj književnosti (2009) i Haiku grad: Tešanj u pjesmi (2010).

Objavila je studiju “Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata” (2019).

Sudjelovala na više međunarodnih naučnih skupova i konferencija na kojima je izlagala radove o književnosti. Objavila je više od dvadeset naučnih i stručnih radova, kao i radova iz oblasti književne kritike.

Suosnivačica je Udruženja za kulturu Kontrast. Radi u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *