Narodna biblioteka "Dositej Obradovic"

Preporuka odeljenja za odrasle čitaoce

1984 – Roman opisuje ekstremno totalitarno društvo i pojedinca u životu nadziranom 24 časa svakodnevno. Tematika je neposredno povezana sa staljinističkim režimom i kultom ličnosti, zbog čega je roman smatran potencijalno politički opasnim, pa je u pojedinim zemljama bio zabranjen.


U krajnje napetom stilu, knjiga opisuje sudbine dvojice Holivudskih filmskih reditelja, od kojih jedan radi za interese đavola, a drugi za interese Boga.


Lovac u žitu (The Catcher in the Rye) je možda najpoznatije delo američkog pisca Džeroma Dejvida Selindžera (Jerome David Salinger) objavljeno 1951. godine. Reč je o knjizi koja je i danas veoma popularna, ali je u vreme kada je objavljena bila vrlo kontroverzna, pa čak i zabranjivana (mahom zbog psovki i pogrdnih naziva, ali i nekih tema kojih se dotiče; u nekim školskim bibliotekama su je zabranile grupe roditelja zbog “slavljenja buntovništva”).


Godina je 1937. i Španski građanski rat je u punom zamahu. Robert Džordan, američki dobrovoljac koji se pridružio gerilskim snagama na strani republikanaca, ima zadatak da minira most u Segoviji.
Hemingvej svojim nenadmašnim pripovedačkim talentom opisuje samo tri dana tog brutalnog sukoba, dovoljno da čitalac shvati svu kompleksnost jedne epohe i velika iskušenja kroz koja su morali da prođu oni koji su imali nesreću da u njoj žive.

Preporučila Mersiha Kardović


Ljudi Govore su prozno književno delo srpskog avangardnog književnika Rastka Petrovića objavljeno 1931. To je ujedno i poslednje Petrovićevo književno ostvarenje objavljeno za života. U skladu sa avangardnom poetikom ovo delo je žanrovski difuzno i u sebi sadrži elemente kratkog lirskog romana, putopisa i eseja. Petrović već u kratkom uvodu knjige nagoveštava njene suštinske osobenosti, njenu genezu, predmet i formu, a posredno i značenje i poruku. Iz uvoda se vidi, a kasnije se tokom čitanja na više mesta potvrđuje, da je delo nastalo spontano, da se rađalo upravo u trenucima doživljaja, u samom događanju, odnosno da je pisanje dela bilo produžavanje neposrednog, autentičnog događaja


Pismo Haralampiju ili Ljubezni Haralampije (arh. ljubezni – ljubljeni) je prvi štampan rad Dositeja Obradovića, pisan u aprilu 1783. upućen jednom prijatelju u Trstu, Srbinu iz Hrvatske. Ovo je bila u isti mah i neka vrsta književnoga manifesta i poziv na pretplatu za delo Sovjeti zdravogo razuma, koje je izašlo naredne 1784. U toku 1783. godine Obradović je promenio prioritete, i mesto Sovjeta zdravago razuma izdao u leto iste godine prvi deo Života i priključenija.

Pismo Haralampiju odlikuje zalaganje za narodni jezik, prosvećenost i versku trpeljivost:

Preporučila Anisa Karaahmetović Fetahović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *