Uručena književna nagrada “Ismet Rebronja“

Aleksiću, koji je do sada objavio 11 pjesničkih zbirki i veliki broj knjiga za djecu, nagrada je uručena za zbirku pjesama “Odavde se vidi“.

On je, obraćajući se prisutnima, rekao da su jednom pjesniku najbliži sagovornici, čak i najbliži rođaci, svi oni koji nisu omeđeni prolaznim vezama.

“Zaista osjećam zahvalnost što mi je ukazana velika čast da u ovoj ulozi stojim ovdje pred vama. Pjesniku su savremenici i bliski sagovornici jednako Ovidije i Rumi, Dante i Bodler, Rilke i Vasko Popa. To je rođaštvo po jeziku pjesme i načinima na koji se taj jezik otiskuje i preko riječi. Najbolji dokaz za ovo jeste pjesništvo Ismeta Rebronje“, rekao je Aleksić.

On je istakao da mu je drago da sve nagrade koje je dobio nose imena ljudi čije su knjige bile njegova lektira.

Ovu nagradu, koja nosi naziv po imenu velikog pjesnika i književnika iz Novog Pazara, laureate Aleksić je pridodao opusu ranije dobijenih, poput nagrade Vasko Popa, Meša Selimović, Branko Miljković, Miroslav Antić i Risto Ratković.

Članovi žirija, u sastavu Petar Arbutina, Nadija Rebronja i Enver Muratović, rekli su da je u konkurenciji bio veliki broj kvalitetnih objavljenih knjiga afirmisanih autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te da su odlučile nijanse.

“Nesumnjivo je da se zbirka pjesama ‘Odavde se vidi’ u veoma jakoj konkurenciji izdvojila poetskom inovativnošću i specifičnim odnosom prema jeziku, kao osnovnom poetskom medijumu i poetskom naslijeđu, ali i otvorenošću pjesničkog iskustva prema savremenom čitaocu. Autor još jednom potvrđuje svoju stvaralačku doslijednost i vještinu građenja poetske atmosfere i pjesme u cjelini, koja je izborom posebne medijske pozicije, melodijska, meditativna, direktna i koncizna“, rekao je Arbutina, predsjednik žirija.

On je istakao da kvalitatet zbirki pristiglih na konkurs potvrđuju “vječnu vitalnost Rebronjinih književnih djela, koje godinama zrače književnom inspirativnošću“.

Žiri je, među 58 radova koji su stigli na konkurs, skrenuo pažnju i na uspjele zbirke Dragoslava Dedovića, Pavla Goranovića, Envera Kazasa, Radomana Čečovića, Nine Živančević i Vladimara Kopicla.

“Bilo je veoma teško napraviti čak i širi izbor, jer toliko odličnih knjiga i toliko značajnih regionalnih autora se javilo na konkurs, što pokazuje da ova nagrada već ima ozbiljan uticaj na savremeno stvaranje poezije u zemljama koje su definisane konkursom. Među svim ovim zbirkama reklo bi se da je Aleksićeva poezija na neki suptilan način najbliža onoj čistoj pravoj lirici kakvu je baštinio Rebronja u svojoj poetici. On ima tu pravu mjeru eksperimentisanja sa jezikom, čiste prave lirike i suptilnog samospoznajnog preispitivanja onoga što jeste lirsko“, kazala je Rebronja.

Aleksićeva poezija prevdena je na brojene evropske jezike, a za roman “Petlja” dobio je nagrade Miloš Crnjanski i Vladan Desnica. Za dramu “Vina i pingvina” 2010. Godine mu je dodijeljena Pekićeva stipendija.

Književna nagrada “Ismet Rebronja” sastoji se od plakete i novčanog dijela, a prošlogodišnja dobitnica ovog priznanja bila je književnica Melida Trnavčević iz Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *